~Review “De Kabouter” kleurboeken~

Kabouter 14

Ter ere van het 40 jarig jubileum van “De kabouter” van Rien Poortvliet heeft  Kosmos Uitgevers twee Kabouter kleurboeken uitgebracht.

Het ene boek is op A3 formaat en het andere boekje zijn kaarten om te versturen.

In deze review zal ik ze beiden bespreken .

Wie kent deze kabouter en zijn vriendjes niet? Het is voor mij echt nostalgie. Dit soort boeken spreken mij echt aan.

Ik zal beginnen met het kaartenboekje.

13292948_1315300725165679_497962686_n

Het kaartenboekje bevat twaalf kaarten met perforatierand en is natuurlijk enkelzijdig bedrukt. Het zijn zes verschillende afbeeldingen en deze staan er 2 keer in, één keer met tekst en één keer zonder tekst. Voorin het boekje staan alle afbeeldingen ingekleurd die je eventueel als voorbeeld kan gebruiken.

Het papier is vrij glad en stevig, en ik ben benieuwd hoe mijn potloden het hierop gaan doen.

Het eerste kaartje heb ik ingekleurd met Pablo’s van Caran D’ache en die gaan geweldig op dit papier. Het is wel opletten want omdat het papier glad is,  kan het gaan vlekken wanneer je met je hand over het ingekleurde gedeelte komt. Dat is mij bij het eerste kaartje overkomen, maar met gum heb ik dat ook makkelijk weg kunnen halen. De achtergrond heb ik ingekleurd met softpastels van Faber Castell en dat pakte ook goed.

Kabouter 11

Het tweede kaartje heb ik ingekleurd met Polychromos van Faber Castell en die deden het ook erg goed en voor de achtergrond heb ik een sjabloon gebruikt en Softpastels van Koh-i-noor.

Kabouter 06

 

Het derde kaartje heb ik ingekleurd met Prismacolor Premier en die gleden echt over het papier en ook deze zijn goedgekeurd op dit papier. Voor de achtergrond heb ik wederom een sjabloon gebruikt en Softpastels van een onbekend goedkoop Mexicaans merk en dat pakte ook goed.

Kabouter 08

Ik heb voor de kaartjes ook een fixatief gebruikt zodat het pastel niet afgeeft.

Mijn conclusie: De materialen waar ik mee heb gewerkt doen het echt geweldig op dit papier en ik ben wat dat betreft een zeurpiet, maar dit papier is voor mij in ieder geval ideaal.

En dan het A3 boek:

13285766_1315300578499027_1428336740_n

Deze bevat 8 kleurplaten met verschillende afbeeldingen, ook enkelzijdig bedrukt en met een perforatierand.

Ook dit papier voelt glad en stevig aan.

Op de achterzijde van het boek staan de originele prenten die je eventueel als voorbeeld kan gebruiken, maar niets moet, je kan ook je eigen draai eraan geven.

Kabouter 04

Ik vond het best moeilijk kiezen want alle kleurplaten zijn zo leuk.

Ik ben begonnen met de plaat met de kikkers. Ik heb twee merken kleurpotloden bij deze plaat gebruikt. De kikkers heb ik met de Pablo’s van Caran D’ache gedaan en de rest met Polychromos van Faber Castell. Beide merken doen het ook erg goed op het papier. Voor de grond heb ik pastelpotloden gebruikt en voor de lucht softpastel van Sennelier. Het wordt nu een beetje eentonig, maar deze materialen deden het ook erg goed op het papier.

Kabouter 10

 

De tweede plaat besluit ik met allerlei aquarelpotloden te doen, ik heb hier de Derwent Graphitint, Derwent Inktense en de Albrecht Dürer van Faber Castell voor gebruikt. Ik heb de vlakken eerst helemaal ingekleurd en met een Tombow blender bewerkt ( die is op waterbasis ) het ging eerst een beetje stug en ik ben verder gegaan met de blender en extra water en toen ging het beter. Het papier zuigt het water wel op en het blijft daarna ook vrij zacht. De achtergrond heb ik gekleurd met Softpastels van Sennelier.

 

Kabouter 09

Het volgende stukje is geschreven door Connie van den Bos van Ceebee’s kleuren enzo. Wij waren toevallig met de zelfde kleurplaat bezig en zij was ook met water oplosbare potloden bezig en ik vond het wel leuk om haar mening ook te delen in deze review.

” Voor de eerste plaat die ik ingekleurde, heb ik verschillende potloden en materialen geprobeerd.
Voor de bruine voorkant van het vogelhuisje, probeerde ik een wash met de Neocolor ll, dat beviel niet zo goed. Het hele kleine beetje water maakte het papier heel zacht, het zuigt het als het ware op en ook na een hele nacht drogen, bleef het duidelijk zachter. Ik heb er voorzichtig over heen gekleurd met mijn Holbein potloden, maar kon minder laagjes doen. De grijze zijkant heb ik alleen gekleurd met de Holbein potloden en dat beviel stukken beter. Wel 9 á 10 laagjes zitten er op sommige stukken, echt heel goed. De handen en de gezichtje heb ik gedaan met de FC Polychromos, en ook dat ging prima. Voor een toch iets wat “geschilderd” effect heb ik de kleren en muts van David de kabouter met aquarel potloden ( FC Albrecht Dürer)en een waterbrush gedaan, net als de ladder en de struiken onderin. Je moet wel heel voorzichtig zijn met de hoeveelheid water, maar dan gaat het goed. Het heeft wel de neiging iets uit te lopen buiten de lijntjes, maar omdat ik toch een beetje een geschilderd effect wilde, vond ik dat niet zo storend. De boom heb ik gedaan met verschillende pastelpotloden ( Derwent, Conté, bruynzeel) en de achtergrond met pastelkrijt ( Faber Castell en Mungyo)en een watje, en ook dat ging heel goed op dit papier.”

Kabouter Connie

 

En dan de derde en laatste kleurplaat voor deze review. Deze heb ik ingekleurd met mijn “allegaartje” dit zijn kleurpotloden uit mijn beginperiode, bruynzeel, Bic, Staedtler, Colorpeps en Stabilo, dus de kleurpotloden uit het goedkopere segment. Eerlijk is eerlijk, het kostte me toch wel iets meer moeite en heb uiteindelijk sommige kleuren geblend met een doezelaar en geurloze terpentine ( Gamsol ) Maar ik vind het resultaat niet echt verkeerd.

Kabouter 07

Wat mij betreft hadden er meer platen in mogen zitten want ze zijn echt zo leuk om te doen en ik ben bang dat mijn boek wel snel vol zal zijn.

De boeken zijn onder andere te koop bij Kosmos Uitgevers zelf en bij de Bruna.

ISBN De Kabouter – het kleurboek: 9789043919098 € 9,99

ISBN De Kabouter – kleurboek om te versturen: 9789043919104 € 7,99

Bij deze wil ik Kosmos Uitgevers hartelijk danken voor de toegestuurde boeken !

Ook zijn er diverse activiteiten vanwege het jubileumjaar. Dit kan je terug vinden op http://www.dekabouter40jaar.nl/

Kosmos op Facebook

Mijn kleurpagina op Facebook

Mijn Instagram

 

 

 

 

 

 

4 gedachten over “~Review “De Kabouter” kleurboeken~

Plaats een reactie